BOTOX

Algemeen

WAT IS BOTOX?

Botox is een verdunde, gezuiverde vorm van Botuline Toxine. Een zeer effectief spier-ontspannend middel. Dit product wordt al jaren gebruikt in de behandeling van spierspasmen. De dosis die hiervoor wordt gebruikt  ligt echter vaak 100 keer hoger dan deze die we bij cosmetische behandeling gebruiken. Zelfs in deze doseringen zijn geen noemenswaardige neveneffecten beschreven. Botox is een product dat in de spier wordt ingespoten, waardoor deze spier zich gaat ontspannen.

WAARVOOR WORDT BOTOX GEBRUIKT?

Het wordt voornamelijk gebruikt in de spiertjes die rimpels veroorzaken in de bovenste gelaatshelft. Hier ziet men inderdaad vaak rimpels ontstaan door overactiviteit van bepaalde spiergroepen.

BELANGRIJKSTE INDICATIES

Fronsrimpels tussen de wenkbrauwen: worden veroorzaakt door het samentrekken van bepaalde voorhoofdsspieren. Dit zorgt ervoor dat we een norse en boze gelaatsuitdrukking vertonen. Wanneer men deze spiertjes gaat inspuiten met botox zal de huid tussen de wenkbrauwen ontspannen en krijgt het gelaat een meer ontspannen uitdrukking. Tevens werkt deze behandeling preventief, en zullen er dus geen permanente diepe groeven tussen de wenkbrauwen kunnen ontstaan.

Horizontale voorhoofdsrimpels: kunnen een vermoeide en gespannen indruk geven. Door injecties in deze specifieke spiergroepen kan men het voorhoofd ontspannen, de rimpels vervagen en de algehele uitstraling verbeteren.

Kraaiepootjes: zijn lachrimpeltjes rond de ogen. Injecties in deze spiertjes zal deze rimpels doen vervagen en de huid strakker maken.

Halsrimpels: verticale banden in de hals, de zogenaamde platysma banden kunnen ook vervaagd worden met botox. Voornamelijk bij jongere mensen geeft dit een zeer fraai resultaat. Wanneer er duidelijk te veel en te slappe huid in de hals aanwezig is, heeft de behandeling minder succes.

Overmatig transpireren: van de oksels [hyperhydrosis]. Ook hier wordt Botox met kleine naaldprikjes in de huid ingespoten. Deze behandeling is vrijwel pijnloos en geeft een goed resultaat gedurende 9 tot 12 maanden.

Veel gestelde vragen

Botox

WAT HOUDT EEN BOTOX BEHANDELING IN?

Eerst wordt de te behandelen zone grondig gereinigd en ontsmet. De behandelende arts kijkt welke spiergroepen actief zijn en bepaalt de sterkte van de spieren. Zo kan men de dosis individueel aanpassen om een natuurlijk resultaat te realiseren. De te behandelen spieren worden zonodig vooraf aangetekend. Zoals gezegd wordt Botox in de spier zelf gespoten. Dit gebeurt met een zeer fijn naaldje. Dit geeft een licht prikkend gevoel. Het resultaat van de behandeling is al na drie tot zes dagen te zien. De huid ziet er zichtbaar ontspannen uit en de rimpel wordt minder diep. Na veertien dagen is het effect optimaal. Het effect van de Botox behandeling houdt drie tot vier maanden aan. Naarmate een Botox behandeling vaker wordt herhaald houdt het effect op de rimpels langer aan. Dit varieert van zes tot negen maanden.

WAAR MOET IK NA DE BEHANDELING ZELF OP LETTEN?

Na de behandeling hebt u geen pijn en kunt u uw normale dagelijkse bezigheden hervatten. U kunt de behandelde spiergroepen extra activeren gedurende 2 tot 3 uur na de behandeling [bijv. frons de wenkbrauwen, trek uw wenkbrauwen op of gebruik uw lachspieren]. Deze oefeningen helpen Botox zich intramusculair beter te fixeren. Hoewel dit kan helpen, heeft het geen negatieve invloed op uw behandeling als u dit vergeet.
Vermijd de behandelde zones te masseren of erop te wrijven gedurende 24 uur na uw behandeling [Opletten met make-up of bij het ontschminken].

HOE SNEL WERKT BOTOX?

Het effect begint enkele dagen na de behandeling zichtbaar te worden. Na twee tot drie weken wordt het volledig effect bereikt.

HOE LANG WERKT BOTOX?

Het effect van Botox is steeds tijdelijk. Afhankelijk van de sterkte van de spieren, de behandelde zone en de gebruikte dosis, blijft het resultaat 3 tot 6 maanden. De duur van het effect wordt duidelijk langer naarmate men een bepaalde spiergroep meermaals heeft behandeld.

WANNEER MOET IK TERUGKOMEN?

Om een optimaal resultaat te behouden op lange termijn, is het belangrijk dat u de behandeling herhaalt voordat de beweging helemaal terug is en weer rimpels veroorzaakt. Zo kan de arts de behandeling perfect afstemmen op uw gelaat.

WANNEER MOGEN WE GEEN BOTOX GEBRUIKEN?

Botox is een product dat inwerkt op de spieren. Het spreekt voor zich dat dit niet gebruikt kan worden als u aan een spierziekte lijdt. Informeer de behandelende arts over al uw medicatie. Bloedverdunners en aspirines kunnen iets meer blauwe plekjes geven na de behandeling, maar zijn normaliter geen probleem om de behandeling uit te voeren.

WAT ZIJN DE NEVENEFFECTEN VAN BOTOX?

Zoals gezegd wordt Botox in de spier zelf ingespoten. Dit gebeurt met een zeer fijn naaldje en geeft dus een licht prikkend gevoel. Na de behandeling hebt u geen pijn en kunt u uw normale dagelijkse bezigheden hervatten.
Kleine zwellingen of merktekens verdwijnen binnen enkele uren na de behandeling. Soms kunnen er op de prikplaatsen kleine blauwe plekjes ontstaan. Die mag u voorzichtig camoufleren. Ze verdwijnen spontaan na enkele dagen. Heel af en toe vermelden patiënten een lichte hoofdpijn de eerste dagen na de behandeling, ook deze verdwijnt spontaan.

HOE WEET IK OF BOTOX VOOR MIJ DE GESCHIKTE BEHANDELING IS?

Het is raadzaam om een kennismakingsgesprek te maken met uw behandelend arts. Deze kan kijken of een botox behandeling voor u de beste optie is.